HORLOGE: Hoe dankbaar een compliment accepteren

“Maar ik weet hoe ik een compliment moet accepteren”, zegt u. “Ik heb geen enkele aanwijzing nodig.” De meesten van ons denken dat we behoorlijk bedreven zijn in het accepteren van complimenten, maar in werkelijkheid is dat niet altijd het geval. Hoe reageer je als iemand een compliment aanbiedt? Doe je het bagatelliseren? Schaam je je? Het accepteren van een compliment lijkt eenvoudig, maar het kan moeilijk zijn om te doen. Waarom is dat?

“Ik ben gewoon bescheiden!” Zeg je. En zeker, bescheidenheid en goede manieren kunnen hand in hand gaan, echter, het afwijzen of weigeren van complimenten kan in een slechte vorm zijn, daarom moeten we allemaal complimenten gracieus accepteren. We weten dat dit een uitdaging kan zijn – en soms bijna onmogelijk – maar een grootmoedig compliment accepteren is een levensvaardigheden die we allemaal kunnen en moeten oefenen. Wanneer het tij van afbuiging in je omhoog gaat, kun je gewoon niet bezwijken. Dus, zonder verder oponthoud, een paar dingen die je niet mag doen om complimenten te accepteren.

Zeg “Bedankt”.

“Ik hou van je schoenen!” Zeggen ze. Jouw antwoord? “Bedankt.” Het is zo simpel als dat. Lach wel en laat hen weten dat je het sentiment waardeert.

Retourneer het compliment.

Wanneer iemand een compliment aanbiedt, reiken ze uit, breiden ze een hand uit, maken een verbinding. Je kunt je voordeel doen door het compliment te zijner tijd te retourneren.

Niet afbuigen.

Duiken, duiken en ontwijken van complimenten is niet nodig. Het kan het gesprek een ongemakkelijk pad bezorgen en zelfs de persoon die het compliment aanbood uitstellen.

Niet ontkennen.

Een compliment weerleggen met een reactie die jezelf in de steek laat is gewoon slechte manieren. In feite kan het bagatelliseren van de kwaliteit van wat gecomplimenteerd wordt, eigenlijk een belediging zijn voor de persoon die het compliment aanbiedt. Daarom is “dank u” het enige genadige antwoord op het ontvangen van een compliment.

Wat is uw go-to-antwoord voor het accepteren van een compliment? Geniet je van het geven en ontvangen van complimenten, of laat je dat blozen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 48 = 51