Hoe Heirloom Tomaten groeien

Als je eenmaal een ‘Cherokee Purple’ tomatensandwich hebt gehad, is het maken van een tomaat met een andere tomaat net zoiets als het zout en peper overslaan – het is gewoon niet goed. Langs dezelfde lijnen, snack op een ‘Black Cherry’ tomaat vers uit je tuin en je zult merken dat je constant telt om te zien hoeveel meer je nog aan de wijnstok over hebt. Het is de over-the-top smaak van deze en andere erfstuktomaten waardoor we ze willen laten groeien.

Erfelijke planten zijn er in alle maten en kleuren: rood, geel, zwart, roze, oranje en groen. Ze zijn niet altijd perfect rond zoals die in je plaatselijke supermarkt, maar het kan je niets schelen als je ze proeft.

Cindy Martin houdt van erfstukken. Zij en haar man, George, bezitten The Sasteful Garden, die gespecialiseerd is in moestuinplanten. Elk jaar groeit en verzendt deze postorderkwekerij in Chulafinnee (Alabama) duizenden heirloom-tomatenplanten aan trouwe klanten. We hebben Cindy gevraagd om enkele van hun beste tips en adviezen te delen.

Wat is een erfstuktomaat?
Sommige tuinders classificeren een tomaat als “erfstuk” alleen als het open bestoven is, wat betekent dat je de zaden kunt opslaan en van generatie op generatie kunt doorgeven, legt Cindy uit. Deze tomaten blijven trouw aan het type omdat ze, in tegenstelling tot hybriden, niet het resultaat zijn van kruisingen, waarbij een bepaald kruis moet worden gedupliceerd om dezelfde smaak, grootte, enz. Te krijgen. ‘Green Zebra’, een hybride, wordt vaak beschouwd als een erfstuk, maar is het resultaat van de recente fokkerij.

“Ik definieer een erfstuk tomaat een beetje anders,” zegt Cindy. “Voor mij is een heirloom bijna elke tomaat die niet is gefokt voor massaproductie of grootschalige landbouw. Ik beschouw elke tomaat die exclusief is gegroeid om zijn smaak, kwaliteit van fruit, unieke grootte of kleurrijk vlees als een erfstuk. “Sommige van deze tomaten hebben kleurrijke namen als hun fruit: ‘Mortgage Lifter,’ ‘Arkansas Traveler,’ ‘Yellow Taxi, ” German Johnson, ” Boxcar Willie, ” Black Krim, ‘and’ Mountain Princess, ‘om er maar een paar te noemen.

Hoe Heirloom Tomaten groeien
De behoeften van een erfgoed zijn eenvoudig: veel zon (minstens zes uur per dag) plus rijke grond, mulch, gewoon water en een hekwerk, staak of kooi waarop kan groeien. Cindy herinnert mensen er graag aan dat erfstukken afkomstig zijn van een tijd voordat ziekteresistentie werd gekruist met planten.

In plaats daarvan hebben de meeste oudere tomatentypes een natuurlijke weerstand die voortkomt uit jarenlang voortdurend gekweekt worden. “Dat betekent niet dat een erfstuk een hele zomer zal overleven zonder onze zuidelijke bacterievuur,” zegt ze. “Maar als je het goed voedt en compost en mulch toevoegt, zal je tomaat prima groeien en waarschijnlijk een sterk, gezond wortelstelsel hebben.

“Veel populaire erfstukken komen uit Duitsland of Rusland en de omstandigheden waar ze de voorkeur aan geven zijn over het algemeen koeler dan onze zuidelijke zomers,” gaat Cindy verder. “Dit maakt mulchen, naast het hebben van een goede gecomposteerde grond, erg belangrijk, zodat de plant voor de gek gehouden wordt door te denken dat de temperatuur koeler is.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 − 36 =