Appelen laten groeien

Laten we eerlijk zijn: een appel per dag klinkt een beetje saai. Maar wat dit herfstfruit levert, is verre van neutrale vezels, vitamine C en antioxidanten. Bovendien zijn ze geweldig gegooid in salades, gestoofd voor appelboter of gebakken in een herfstdessert. Maar afgezien van de alomtegenwoordige, blokkerende ‘Red Delicious’-appels, zijn er honderden selecties van het fruit, elk met unieke kenmerken.
Settlers brachten honderden jaren geleden de eerste appelzaden naar Noord-Amerika en onderweg werden verschillende selecties gekozen om verschillende redenen. Sommige appels maken geweldige cider, sommige zijn goed voor het drogen, en sommige slaan uitzonderlijk goed op, zelfs als ze ouder worden. Harde cider, eenmaal geconsumeerd op een regelmatige basis omdat het soms veiliger was om te drinken dan het water, was gemaakt van verschillende soorten appels die voor dat doel waren gefokt. De opkomst van de ‘Red Delicious’ is te danken aan zijn weerstand tegen blauwe plekken, niet aan zijn smakeloze smaak.

Er is geen tijd voor smakeloze appels, dus kietel je smaakpapillen door je eigen bosje te laten groeien. Appels zijn mogelijk geïntroduceerd op het continent in wat nu New England is, maar er zijn een aantal prachtige selecties die ten zuiden van de Mason-Dixon-lijn gedijen. Als je goed plant, kun je van juni tot eind november fruit krijgen.

Apple-rassen

‘Arkansas Black,’ die een unieke aromatische smaak heeft die echt verbetert tijdens het bewaren.

Een andere geweldige selectie voor het zuiden is ‘Yates,‘Dat afkomstig is uit het 19e-eeuwse Georgia en uitstekend geschikt is voor alles, van beitsen tot appelboter.

‘Golden Delicious,‘Met een hoog suikergehalte, waardoor het fantastisch is voor cider of dessert.

Grimes Golden ‘ is vernoemd naar Thomas Grimes uit West Virginia, die de selectie rond 1804 ontdekte. Deze appel, die een ouder is van ‘Golden Delicious’, is uitzonderlijk goed voor frituren en appelboter en maakt geweldige cider en cognac. In zijn boek Appels van Noord-Amerika, Tom Burford merkt op dat je vaak oude stills ziet omringd door ‘Grimes Golden’ bomen.

Winter Chill
De meeste selecties vragen 900 tot 1.200 uur aan temperaturen van of onder 45 ° F. Zoek in milde wintergebieden naar laag-koude selecties (100 tot 400 uur).

Volle zon
Volop zonneschijn is essentieel voor een goede oogst, dus verspreid een appelboom niet in een gedeeltelijk schaduwrijke plek. Als u meer dan één selectie in een kleine ruimte wilt plaatsen, kiest u dwerg- of meer-selectiebomen.

watering
Wanneer fruit zich ontwikkelt, moet je eventuele regenval met periodieke diepe besmettingen goedmaken.

Bestuiving
Hoewel sommige selecties zelfbestuivend zijn, hebben de meesten kruisbestuiving nodig met een andere selectie om vruchten af ​​te werpen.

Trainen en snoeien
Voor het meeste thuisgebruik, planten dwerg of halfwitte bomen voor het gemak van onderhoud en oogst. Voorkeursstijl is wanneer breed geschakelde takken worden aangemoedigd om in spiraalvormige plaatsing rond de stam te groeien. Snoeien om sterke, gelijkmatig verdeelde steigertakken te ontwikkelen. Houd smal toelopende crotches uit de ontwikkeling; laat geen zijtakken de leider ontgroeien, of secundaire takken ontgroeien de primaire takken.

Om rijpe bomen te snoeien (doe het laat in het slapende seizoen), verwijder je zwakke, dode of slecht geplaatste takken en twijgen, vooral die die naar het midden van de boom toe groeien (het dragen is het zwaarst wanneer een zon het midden kan bereiken). Verwijder ook eventuele uitlopers van de basis en eventuele waterspruiten (onvertakte scheuten die recht omhoog komen vanuit de hoofdledematen). Het verwijderen van een dergelijke groei zal de ontwikkeling van sterk nieuw hout met nieuwe vruchtlekkages stimuleren (op appels, sporen kunnen tot 20 jaar produceren, maar ze hebben de neiging na ongeveer 3 jaar te verzwakken) en schimmelvorming ontmoedigen. Als je een oude boom hebt geërfd, zal het selectieve verdunnen van takken hetzelfde doel bereiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 − 54 =