Pernah Pernah Dengar Serambi Hujan?

Di Selatan kami membuat tuntutan bahawa musim beranda meluas hingga tiga musim setahun. Dengan penambahan kipas siling, pemeriksaan, dan perapian, sepenuhnya mungkin untuk menikmati 270 malam dan hari di teras kecuali untuk hari-hari hujan dan malam-malam yang ribut. Yang hanya menjadi semakin kerap.

Ia sangat menarik untuk mendengar hujan di teras anda, tetapi ia menyeronokkan sifar untuk basah. Dan tidak kira janji jaminan kilang, kebanyakan perabot luar dan permaidani tidak boleh tahan cuaca panas yang panas. Nasib baik, lawatan ke 1908 Mobile Bay House yang sahih menyelesaikan masalah: Serambi Hujan.

Pada pandangan pertama rumah ini terletak di Pantai Timur di Mobile Bay (kawasan yang sangat terdedah kepada ribut taufan dan badai) kelihatan seperti sebuah rumah yang tipikal dengan beranda double wraparound. Sebenarnya, pemilik rumah, Ginny Stimpson menerangkan bahawa rumahnya mempunyai “tempat hujan:” lanjutan bumbung seperti bumbung itu sendiri yang turun ke sudut untuk melindungi rumah dari angin dan hujan.

Fairhope Bay House with Two Story Rain Porch
Hector Manuel Sanchez

Jangan kekeliruan untuk eve yang dibesar-besarkan; bumbung garpu hujan melampaui lantai teras (3 dan 6 kaki dari hujung garisan bumbung) dan pada sudut yang lebih rendah menyediakan lebih banyak liputan.

Fairhope Rain Porch Roof Line
Hector Manuel Sanchez

Mereka juga mempunyai siling (atau planked) untuk pengudaraan, mewujudkan ruang pernafasan untuk bilik siling garam hujan untuk mengembangkan dan mengikat kelembapan dan kelembapan. “Ia luar biasa untuk duduk di sini di dalam hujan. Anda dapat melihat garis sebenar di mana airnya berhenti di serambi, “kata pemilik rumah Ginny Stimpson.

WATCH: Kenapa Orang Selatan Memiliki Ternyata Porching

Walaupun asalnya pasir hujan yang jelas tidak jelas, kebanyakan sumber bersetuju bahawa mereka berasal dari Alabama sama ada di pinggang Black atau di sepanjang teluk. Menurut John Sledge, Ahli sejarah arkitek bimbit, ini adalah satu daripada hanya kira-kira sedozen rumah yang terletak di kawasan Mobile Bay yang masih ada mempunyai beranda hujan yang utuh. Ia adalah masa untuk membawa mereka kembali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 − = 53