Kunnen piloten eigenlijk alles ‘s nachts zien?

Als je ooit tijdens een nachtelijke vlucht je raam in de inktzwarte duisternis hebt gestaard, heb je je waarschijnlijk afgevraagd hoe de piloten in staat zijn om iets vanuit de cockpit te zien.

Een vliegtuig besturen is niets als autorijden, en piloten gebruiken geen koplampen om hun weg te wijzen als ze op kruishoogte zijn, tienduizenden meters in de lucht. Het knipperende LED-licht zichtbaar vanaf de grond dient eigenlijk een baken om andere piloten te helpen het vliegtuig in de lucht te spotten. Dus, in de traditionele zin tenminste, als de zon ondergaat, vliegen piloten blind.

“Vele keren wanneer ik ‘s nachts oceanische overtochten maak, is er niets buiten de voorruit maar urenlang donker”, vertelde piloot en vlieginstructeur Tim Sanders onlangs aan De Telegraaf.

BEKIJK: Dit zijn de drie beste stoelen op een vliegtuig

“Omdat piloten de kunst van de wetenschap en de vlucht leerden, moeten we een overstap maken naar het gebruik van onze vlieginstrumenten, navigatiesensoren en weersensoren (voornamelijk radar) om te substitueren voor normaal zicht tijdens de nacht of op andere momenten in de cloud, bijvoorbeeld” Sanders vervolgd.

Ook al hebben ze geen koplampen per se, vliegtuigen komen met veel verlichting. Volgens De Telegraaf, deze lichten helpen niet alleen de piloot ‘s nachts landen, ze helpen het vliegtuig zichtbaar maken voor andere plannen in het gebied. Naast anti-collision beacon lights (diegenen die je vanaf de grond ziet knipperen) zijn vliegtuigen ook uitgerust met rode en groene LED’s op elke vleugel om aan andere vliegtuigen ‘s nachts aan te geven in welke richting het vliegtuig kijkt: groen voor rechts en rood voor links.

Wild rechts?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + = 13