Breathe Easy Shoppers: deskundigen bevestigen het bestaan ​​van het “doeleffect”

Het is een vertrouwde scène: je slingert op Target om een ​​of twee benodigdheden op te halen en loopt weg met een felrode kar vol willekeurige tchotchkes. Een nieuwe reismok, een set badhanddoeken en een trendy nieuwe tas? Waarom, ja alsjeblieft!

Het overkomt ons allemaal, en met zo’n frequentie dat het “doeleffect” een beetje een lopende grap is geworden. (Het heeft zelfs een eigen Urban Dictionary-vermelding!) Maar het is ook een bekend fenomeen en er zijn tal van gerespecteerde experts die bereid zijn te instaan ​​voor het bestaan ​​ervan. Zoals Dr. Kevin Chapman, een in Kentucky gevestigde psycholoog en toegegeven fan van de rood-witte roos, onlangs uitlegde aan Refinery29, niet alleen is het “Target-effect” echt, ook geen toeval.

Volgens Chapman is een van de redenen waarom Target bijzonder goed is in het lokken van ongeplande uitgaven, dat het bedrijf een lange geschiedenis heeft met werken met de beste ontwerpers. Deze mensen helpen ervoor te zorgen dat de interne producten van de winkel een snit boven hun concurrenten zijn, met een algehele esthetiek die bij elkaar past.

“Je hebt goede mensen op de marketingafdeling van Target en ze hebben echt goede ontwerpers die voor mensen zo’n omgevingsatmosfeer hebben gecreëerd. Het is echt goed verlicht bij Target, toch? Er is veel kleur bij Target. Het is vrij consistent in de hele winkel en dat zal mensen in het algemeen gelukkiger maken, “legde hij uit Refinery29.

Gelukkige mensen, voegt Chapman toe, zullen eerder geld uitgeven.

HORLOGE: Target verlaagt net zijn supermarktprijzen big time

Tom Meyvis, een professor in marketing aan de Stern School of Business van de New York University, zei dat omdat Target vrijwel alles onder de zon verkoopt, het de mogelijkheid heeft om vooral slim te zijn met het plaatsen van dingen (zoals de Pepto Bismol naast de hete saus) om aankopen te stimuleren.   

En nu voor de echte kicker: “psychologische prijsbepaling.” Prijsbepaling van $ 9,99, in plaats van alleen maar af te ronden naar de $ 10, is daar een goed voorbeeld van. Zoals Chapman opmerkte Refinery29, een prijs aan het eind van een prijs geven, geeft ons het gevoel dat een product te koop is, zelfs als het dat niet is.

Maar uiteindelijk komt het allemaal neer op vertrouwen. Target shoppers geloven echt dat ze goede prijzen krijgen, waardoor ze meer bereid zijn om afstand te doen van hun zuurverdiende deeg.

En volgens Mayvis is het niet zozeer dat winkels zoals Target ons “misleiden” om meer te kopen, het is dat ze ons in de richting wijzen van dingen waar we niet over hadden nagedacht – dingen die ons uiteindelijk blij maken.  

“Ik wil niet zeggen dat de winkels ons dingen laten kopen die we niet willen, die we niet nodig hebben”, besloot hij. “Deze ongeplande aankopen zijn vaak dingen die we leuk vinden en die we wel willen. We hebben gewoon niet aan hen gedacht. ‘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

24 − 23 =