6 Kesalahan yang Anda buat ketika memasak tomato

1. Tomato memasak dalam periuk “reaktif”.

Di Selatan, kami memasak hampir segalanya dalam besi tuang. Tetapi tomato yang sangat berasid dan alat memasak logam boleh membuat mereka rasa pahit dan logam. Kecuali besi pan besi anda berpengalaman dengan sangat baik, sebaiknya menggunakan sesuatu yang lain semasa memasak tomato. Kami mengesyorkan alat memasak tidak reaktif seperti periuk dan kuali keluli tahan karat (atau keluli tahan karat).

Berkaitan: 30 Resipi Salsa Homemade

2. Menggunakan pisau yang salah.

Pisau bergerigi adalah alat terbaik untuk mengiris tomato segar. Bilah yang disingkirkan memotong kulit tomato dengan bersih dan tidak akan menjadikan tomato menjadi kekacauan yang lembap.

3. Tidak mengelupas tomato anda.

Sekiranya resipi anda memanggil tomato untuk menjadi tulen, pastikan anda mengeluarkan kulit. Cara paling mudah ialah mengeluarkan batang dengan pisau paring, kemudian menjunam tomato ke dalam air mendidih selama 15 saat. Kemudian, segera masukkan tomato ke dalam air ais. Kupas harus mudah dilepaskan pada jalur. Ikut panduan langkah demi langkah ini.

Berkaitan: Resipi Pai Tomato

4. Memasak mereka dengan cara lama yang sama.

Tomato adalah salah satu daripada jenis produk yang paling serba boleh kerana ia boleh dimasak dalam banyak cara yang berbeza. Char beefsteaks besar di grill, panggang tomato ceri untuk mengeluarkan rasa manis semulajadi mereka, memasak mereka dalam periuk perlahan untuk membuat sos yang kuat. Atau cuba perlahan-perlahan memakannya di dalam ketuhar pada suhu rendah (200˚) selama 6 hingga 8 jam. Mereka akan kering dan menumpukan perhatian dalam perisa, menjadikan pizza topping terbaik atau campuran pasta.

5. Jangan menyemai tomato anda.

Tomato masak mengandungi banyak kelembapan-baik untuk ketika anda makan sandwic tomato berantakan, tidak baik apabila anda membakar pai tomato. Untuk memastikan hidangan tomato yang dipanggang daripada bertukar menjadi basah, penting untuk garam tomato anda, yang akan mengeluarkan kelembapan. Letakkan tomato dihiris anda di beberapa lapisan tuala kertas, taburkan dengan garam, kemudian biarkan mereka berdiri selama kira-kira 10 minit. Pat kering sebelum digunakan.

6. Memasak mereka!

Tomato mentah juga lazat. Dan terdapat banyak lagi cara untuk menggunakannya selain dalam salad asas, salsa, atau sandwic. Tuangkan tomato dengan lubang besar kotak parut (kulit akan ditinggalkan dengan mudah di tangan anda) dan gunakan pulpa untuk membuat sos tomato mentah bercampur dengan minyak zaitun, bawang putih parut, dan basil koyak segar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 5