Violas ‘Sorbet’ – Sweet Treats for the Fall

 

sorbetmixedvanmeuwencom.jpg
Berkembang 6-8 inci tinggi dan lebar, Violb ‘Sorbet’ adalah kegemaran Grumpy selama berbulan-bulan warna cuaca sejuk. Mereka juga boleh dimakan! Foto: vanmeuwen.com

Nah, fros membungkus coleus dan zinnias Grumpy, jadi sekarang saya memerlukan bunga sejuk untuk mekar di hadapan yang akan memberi saya warna tanpa henti selama berbulan-bulan dan bulan. Dan saya tahu hanya tumbuh-tumbuhan untuk melakukannya – Violas ‘Sorbet’.

Berbanding dengan sepupu mereka – pansies – violas adalah lebih kecil, tumbuh-tumbuhan lebih kompak dengan bunga kira-kira separuh saiz. Mereka lebih daripada membuat perbezaan saiznya. Untuk satu perkara, violas menghasilkan lebih banyak bunga daripada pansies, secara literal menutupi dedaunan. Mereka menawarkan pelbagai warna pepejal dan campuran, banyak bunga yang memaparkan tanda dagangan “kumis.” Akhirnya, mereka bertahan jauh lebih baik daripada cuaca buruk, termasuk panas, sejuk, salji, dan hujan. Di kebanyakan kawasan Selatan, mereka masih akan mekar pada akhir bulan Mei, lama selepas pengacau telah terbakar dari haba.

Bolehkah saya Menawarkan Anda Beberapa Sorbet? Terdapat banyak viola bercampur di luar sana, jadi mengapa Grumpy memihak ‘Sorbet?’ Tahun-tahun membesar di taman Alabama di pusat saya telah mengesahkan mereka sebagai penghibur yang terbukti. Mereka hebat dalam bekas. Mereka hebat di tanah. Dan kombinasi warna hanya hebat, seperti ungu-dan-oren ‘Sorbet Orange Duet.’

 

fleuroselectcom_sorbet-orange-duet__1.jpg
Viola ‘Sorbet Orange Duet.’ Yowza! Foto: Fleuroselect.com

Tumbuhan sekarang Sekarang adalah masa yang sesuai untuk menanam violas. Mulakan dengan pemindahan dari pusat taman anda. Klipkan sebarang bunga mekar. Menanamnya di tempat yang cerah dengan diberkati dengan tanah yang subur dan sihat. Seterusnya, berikan anda violas minum baja larut air, bumerang-booster untuk membawanya ke permulaan yang baik. Akar mereka akan tumbuh sepanjang musim sejuk jika anda bernasib baik untuk hidup di mana tanah tidak membeku. (Saya, Hah! Makan hati anda, Des Moines!) Ini akan memberi anda lebih banyak bunga pada musim bunga akan datang.

Kerana bunga viola dapat dimakan, banyak orang suka menambahkannya ke salad untuk warna tambahan. Saya tidak, kerana saya fikir bunga biru, ungu, kuning, oren, dan merah cukup merasakan seperti gula-gula. Bunga Viola rasanya seperti daun. Jadi saya katakan, biarkan pelanggar di taman. Jika saya mahu lebih banyak warna dalam salad saya, saya akan jatuh dalam pek Lifesavers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 − 84 =