3 Tumbuhan Baru Anda Harus Ada

 

 

queen_mum_agapanthus-900x600.jpg
‘Queen Mum’ agapanthus. Foto: PDSI

Sebagai penyokong utama Selatan untuk memberi keberkatan, Grumpy sentiasa mencari pokok-pokok baru yang akan menjadikan pengalaman berkebun anda lebih menarik daripada makan tengah hari dengan Al Gore. Bersedialah dengan para pendatang baru yang indah ini ke Koleksi Tanaman Hidup Selatan kami.

“Pegang!” kamu berkata. “Anda shilling untuk pengumpulan tumbuhan sendiri! Bukankah itu konflik kepentingan?”

Sudah tentu, ia adalah – tetapi anda harus tahu sekarang bahawa saya tidak pernah membiarkan prinsip berdiri di jalan blog yang meriah. Selain itu, saya merasa sangat dalam hati yang penuh dengan plak, yang ini adalah tumbuhan yang sangat baik yang akan anda sukai.

Uber-Wonderful Plant # 1 – ‘Queen Mum’ Agapanthus Agapanthus, juga dikenali sebagai lily-of-the-Nile, adalah orang-orang tumbuhan yang dilihat di California, Florida, dan di sepanjang Pantai Teluk yang mereka cuai kerana tidak akan mengambil musim sejuk mereka di rumah. Dalam hal ini, peraturan ‘Queen Mum’ (di atas)! Ia tahan hingga 10 darjah. Pada akhir musim bunga dan musim panas, batang 3 kaki meningkat dari rumpun daun seperti tali yang dinodai oleh kelompok bunga putih dan biru-violet saiz bola lembut. Campuran ini sangat baik untuk katil bunga dan bekas. Ia perlu penuh dengan bahagian matahari, bertoleransi terhadap kemarau, dan rusa tidak akan memakannya. Jika ia masih tidak akan mengambil musim sejuk di kawasan anda, membesar di dalam periuk dan mengambilnya di dalam rumah.

Uber-Wonderful Plant # 2 – ‘Big Daddy’ Hydrangea

 

gracefulgardener-com.jpg
Foto: gracefulgardener.com

Tukang kebun telah dibanjiri dengan hydrangeas Perancis yang berulang-ulang (Hydrangea macrophylla) kebelakangan ini, jadi mengapa kita memerlukan satu lagi? Kerana yang satu ini, ‘Big Daddy,’ telah mekar saiz kepala anda! (Tidak kepalaku, tentu saja. Tidak ada bunga itu besar.) Mereka kira-kira dua kali saiz ‘Summer Endless’. Perkara penting. ‘Big Daddy’ adalah tahan luruh hingga -10 darjah dan tumbuh kira-kira 5-6 kaki tinggi dan lebar. Bunga berwarna biru dalam tanah asid, merah jambu di tanah beralkali, dan bercampur-campur di dalam tanah berhampiran dengan neutral.

Uber-Wonderful Plant # 3 – Telinga Elephant ‘Puckered Up’

 

colocasia_puckered1_up_700x875.jpg
Foto: PDSI

Mencari tumbuhan dedaunan yang berwarna-warni yang benar-benar boleh dicuci? ‘Puckered Up’ mendapat lebih banyak ciuman dari Richard Dawson pada “Family Feud.” Tidak seperti telinga gajah hijau yang membosankan, ia menawarkan daun coklat-ungu yang sangat berkilat dan kelihatan sangat basah. Bolehkah anda bayangkan menanamnya dalam bekas yang besar atau menggabungkannya dengan kuning, merata, atau (menggelembung sekarang) oren? Lordy! ‘Puckered Up’ tumbuh 3-4 kaki tinggi dan lebar. Anda boleh meninggalkannya di tanah sepanjang musim sejuk di USDA Zon 8-11. Utara di sana, bawa ke dalam.

Di manakah boleh dibeli Koleksi tumbuhan Southern Living dijual di lebih daripada 6,000 pusat kebun di seluruh negara. Klik di sini untuk mencari pusat taman yang mengambil bahagian berhampiran anda. ‘Queen Mum’ agapanthus dan ‘Big Daddy’ hydrangea juga boleh didapati secara dalam talian. Tekan di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 − 38 =