Mama Jangan Perlu Membeli-belah Dalam Talian, Dia Threw Mary Kay Parties!

Ada masa di masa lalu Selatan yang tidak begitu jauh ketika “berbelanja di rumah” tidak bermaksud melog masuk ke komputer anda atau menala ke dalam rangkaian kabel, telefon bimbit yang sedia untuk membuat pesanan itu. Tidak, terapi runcit di rumah digunakan untuk menjadi urusan yang lebih peribadi.

Sama ada Mama berada di pasaran untuk bau musim bunga tandatangannya atau “penjimas garam” dengan meterai Tupperware yang “boleh dibasahi” yang terkenal, dia boleh menjemput seorang wakil jualan ke rumahnya-mungkin juga memecahkan perkhidmatan kopi perak dan membakar satu paun kek, mempunyai beberapa kawan, dan panggil ia satu pihak. (Tiada pembelian diperlukan, tetapi semua orang tahu bahawa ia tidak boleh masuk ke pesta, makan kek Mama, dan sashay keluar dari sana tanpa begitu banyak spatula atau sabun hiasan pada lembaran pesanan anda.)

Inilah empat syarikat menjual dari rumah Mama’n’em selalu suka terbaik tentang bagaimana anda?

Avon

Ding-Dong! Avon Calling! Syarikat kosmetik ikonik itu mempromosikan wakil Avonnya-menjadikan Avon Ladies sebagai ahli komuniti yang tercinta, memberikan keindahan, keyakinan, dan hak ke pintu anda. (Saya masih ingat kes jualan Avon mak cik saya dari tahun enam puluhan-sepertinya hitam dan biru dengan corak pinstripe bertekstur. Sekarang anak perempuannya menjual Avon.

The Avon Lady bukan sahaja menjual gincu dan “menghujani rouges” tetapi dapat menunjukkan kepada anda cara yang betul untuk memakai aroma wangian anda seperti Cotillion dan Honeysuckle-dengan cara yang menggunakan mata nadi yang sangat penting. (Adakah mereka juga membuat pelincir crème lagi? Saya telah melupakan semua perkara ini sehingga saya melihat iklan Avon vintage.) Saya suka kesinambungan mengetahui bahawa kita masih boleh menghubungi Avon Lady untuk menetapkan kita pada lurus dan sempit dengan yang sesuai palet warna jatuh.

World Book Encyclopedia

Sama seperti bayi datang “dari hospital” (itu petikan langsung dari nenek Alabama saya, yang mempunyai lapan anak), projek sains sekolah berasal dari World Book Encyclopedia. Setiap tahun, kita semua bergegas untuk memilih projek yang mudah diurus untuk pameran sains tahunan. Buku Dunia telah dijual dari rumah ke rumah, dan banyak ibu Mama Selatan membeli satu set untuk memastikan Junior dan Sissy memiliki alat penyelidikan yang sesuai untuk mendapatkannya melalui sekolah menengah. Kami tidak mempunyai set, jadi Mama akan memandu saya ke sepupu Stanley untuk meminjamnya. (Sebagai kanak-kanak, kita tidak digalakkan membaca seksyen tentang pembiakan manusia. Mama tidak boleh terlalu berhati-hati.) Anda masih boleh memerintahkan jumlah mereka di Amazon.

Mary Kay

Tidak seperti Avon, di mana seorang profesional yang dibantu Mama satu-satu, Mary Kay adalah mengenai parti itu, mengumpul Mama dan kawan-kawan di sekeliling meja dapur seorang tuan rumah untuk bereksperimen dengan asas dan solek mata, manakala wakil Mary Kay (dalam mengejarnya sendiri merah jambu Cadillac) mengarahkan wanita. Saya masih ingat bayang-bayang mata air dari tujuh puluhan-jenis lukisan anda? Adakah Mary Kay masih menjualnya, saya tertanya-tanya? Saya tahu satu perkara-perkara itu berlangsung.

Tupperware

Y’all, Mama mempunyai perkara yang serius untuk Tupperware-masih ada memilikinya. Ada sesuatu tentang parti Tupperware yang dapat meyakinkan Mama’n’em bahawa mereka memerlukan – tidak mahu tetapi perlu – plastik, lidded, dan jangan lupa bekas yang boleh dibasuh untuk segala-galanya. Seorang wakil Tupperware juga boleh menjual sebuah bekas yang disesuaikan untuk disesuaikan dengan sepotong kue tunggal. Ingat set pembuatan popsicle? Mama masih mempunyai pembawa kek Tupperware dan beberapa peti simpanan bulat dengan penutup tudung. Apabila saya berada di sekolah rendah, dia akan membekukan saya segelas teh manis dalam Tupperware tumbler yang boleh ditutup supaya ia akan menjadi lembap pada waktu makan tengah hari. Selain penyimpan saltine yang disebutkan di atas, dia mempunyai mangkuk garam dan lada, mangkuk bijirin, mangkuk penyimpanan limau-hijau, colander kaki, mangkuk jus “handholder”, kanister 5-kuar semata-mata dengan pemegang . . .

Saya tahu nama produk kerana saya melihat Tupperware di ebay dan menyedari bahawa saya telah membesar dengan banyak item yang saya lihat. Saya baru-baru memanggil Mama dan bertanya, “Adakah imaginasi saya, atau anda membeli banyak Tupperware ketika saya masih kecil?” Saya dapat membayangkan sinar di matanya ketika dia menjawab: “Oh, saya suka Tupperware. Masih buat. Anda tidak boleh memakainya. Ia mempunyai meterai khas itu, anda tahu. Simpan makanan anda jadi segar. Saya banyak membelinya. Maksud saya a banyak. Dan saya akan memberitahu anda sesuatu yang lain. Saya masih menggunakannya. “

WATCH: Southern Made: Kedai Kopi Bitty & Beau

Tiada apa-apa yang mengalahkan kedai yang hebat yang membuatkan anda berasa senang untuk membelanjakan wang anda. Ini yang membuat perbezaan dalam masyarakat sambil memberikan perkhidmatan yang hebat kepada pelanggan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 29 = 35