Makan dengan Condoleezza Rice

 

condoleezza-rice-m.jpg
Gambar oleh Jonathan Sprague

Hometown: Birmingham

Pendudukan: Profesor di Stanford University / Bekas Setiausaha Negara A.S.

Apa yang ada di Plat beliau: Induksi terakhirnya ke Kelab Golf Nasional Augusta. Juga, berkhidmat sebagai pengerusi kehormat untuk Pengumuman Hak Sivil Birmingham pada bulan September.

Bagaimana akar anda Selatan membentuk kehidupan anda?

Sebaik sahaja anda dari Selatan, anda sentiasa dari Selatan. Walaupun saya meninggalkan Birmingham dan berpindah ke Colorado ketika berusia 12 tahun, jika orang bertanya kepada saya di mana saya berasal, saya segera berkata “Selatan.” Saya fikir ia adalah kerana akar saya Selatan bahawa saya mempunyai penekanan yang kuat terhadap keluarga, iman dan, makanan yang baik.

Apa hidangan Selatan kegemaran anda?

Ayam goreng! Nenek saya membuat ayam goreng yang hebat dan meluluskan resepnya kepada ibu saya, dan kedua-duanya menyerahkannya kepada saya. Ia adalah resipi yang sama yang telah dikongsi di kalangan semua wanita dalam keluarga saya, walaupun kita tidak mempunyai resipi bertulis. Saya belajar dengan berada di dapur dengan mereka.

Bulan ini menandakan ulang tahun ke-fifti dari “Surat dari Birmingham Jail” Martin Luther King. Apa yang ingin tinggal di Birmingham pada masa ketika Selatan masih dipisahkan bangsa?

Ia seperti hidup dalam masyarakat selari. Kami tidak pergi ke sekolah, restoran, atau pawagam dengan orang kulit putih. Kami hidup dua kehidupan yang berasingan sepenuhnya. Saya bernasib baik kerana saya dibesarkan di Titusville, kejiranan kelas menengah di Birmingham, jadi kami mempunyai balet, piano dan pelajaran bahasa Perancis kami sendiri..

Ingatan apa yang membesar pada masa itu telah tinggal dengan kamu?

Nampaknya pelik kini mempunyai tuduhan perkauman yang berpusat di sekitar Santa Claus. Tetapi, ketika saya berumur 5 tahun, saya masih ingat akan melihat Santa dengan ibu dan ayah saya. Santa Claus meletakkan anak-anak hitam kecil di sebelahnya dan meletakkan anak-anak putih di lututnya. Bapa saya melihat ini, dan saya mendengar dia berkata kepada ibu saya: “Jika dia melakukan itu kepada Condi, saya akan menarik kostumnya dan mendedahkannya untuk siapa dia sebenarnya.” Santa mesti membaca bahasa tubuh bapa saya, dan ketika saya bangun di sana dia meletakkan saya tepat di lututnya.

Bagaimana anda menerangkan Selatan kepada seseorang yang tidak pernah melawatnya??

Kerana saya tinggal di Alabama semasa pengasingan, Selatan mengingatkan saya betapa banyak orang dapat mengatasi dan bagaimana semangat manusia tidak dapat ditekankan. Apabila saya kembali ke Birmingham sekarang, ia adalah sebuah bandar yang berbeza daripada saya membesar. Kemudian, saya tidak boleh mempunyai hamburger di kaunter makan tengah hari Woolworth. Namun, ibu bapa saya telah meyakinkan saya bahawa saya boleh menjadi Presiden Amerika Syarikat. Sebaliknya saya menjadi Setiausaha Negara.

Apa tempat Selatan kegemaran anda?

Gereja bapa saya, Westminster Presbyterian, di Birmingham. Ia masih berdiri, dan saya suka pergi ke sana. Saya duduk di bangku simpanan, dan saya hampir dapat melihat bapanya di mimbar dan ibuku di organ. Ia hanya mengagumkan mengesahkan siapa mereka, apa yang mereka tinggalkan saya, dan sentraliti gereja membesar.

Ibu bapa anda adalah kedua-dua guru. Apa yang mereka ajar awak?

Mereka akan berkata, “Syarat, anda perlu dua kali lebih baik.” Itulah jawapan mereka untuk mengatasi prasangka. Saya masih mengatakannya kepada pelajar saya sekarang. Walaupun anda tidak fikir anda akan menghadapi prasangka, dua kali ganda adalah cara yang baik untuk disiapkan untuk hidup.

Dan apa nasihat terbaik yang diberikan oleh mama anda?

Saya mula bermain piano ketika saya berusia 3. Ketika berusia 10 tahun, saya menyatakan bahawa saya ingin berhenti. Ibuku, seorang pemuzik, berkata, “Anda tidak cukup baik atau cukup lama untuk membuat keputusan itu.” Jadi dia sebabnya saya bermain dengan Yo-Yo Ma dan bermain untuk Ratu England.

Saya tahu anda suka bola sepak! Di manakah keghairahan yang mendalam untuk sukan ini berasal?

Saya sepatutnya menjadi linebacker All-American ayah saya! Tetapi saya dilahirkan wanita, dan saya satu-satunya anak. Dia adalah seorang pemain bola sepak semipro, seorang jurulatih, dan seorang pengarah olahraga sekolah tinggi. Kebanyakan kenangan awal saya dengan ayah saya adalah sekitar bola sepak. Saya peminat sukan ini. Saya masih berakar umbi untuk Alabama Crimson Tide dan, tentu saja, Stanford.

Apabila anda mendengar bahawa anda akan menjadi salah satu daripada dua wanita pertama yang akan diterima masuk ke Augusta National, apa yang telah melalui fikiran anda?

Orang yang “pertama” tidak akan menjadi yang pertama; mereka hanya tidak melihat halangan. Apabila orang-orang pertama datang dalam kehidupan, anda memikirkan semua orang yang telah hadir di hadapan anda. Ketika saya diminta menjadi salah seorang wanita pertama yang menyertai Kelab Golf Nasional Augusta, saya memikirkan semua wanita lain yang mungkin menjadi anggota. Saya fikir ia adalah baik bahawa ia akhirnya berlaku. Saya hanya berbesar hati untuk berada di kelas pertama wanita di sebuah institusi Selatan yang hebat dan salah satu kursus yang paling luar biasa untuk golf di dunia.

————————-EKSKLUSIF WEB————————-

Adakah anda mempunyai kenangan indah masa kecil anda di Birmingham, walaupun tinggal di sana semasa pengasingan kaum?

 

Oh, betul, betul! Hidup sangat sibuk dan aktif. Kami sentiasa mengadakan pageants gereja dan sekolah Alkitab bercuti. Dan setiap tahun kawan-kawan dan saya akan mempunyai pesta anak patung. Kami akan membawa semua anak patung kami dan kemudian bertanding untuk anak patungnya yang berpakaian yang terbaik. Kami belajar untuk membuat kesenangan kita sendiri.

Apa yang membawa keluar Selatan anda?

Bercakap dengan seorang lagi Southerner. Apabila saya mengangkat telefon dan ada rakan sebilik di sebelah yang lain, saya mengeluarkannya. Ia semulajadi.

Bercakap tentang kelemahan Selatan, apa ungkapan Selatan kegemaran anda?

Selatan adalah hebat pada kontraksi. “Y’all” digunakan oleh semua orang, tetapi ada juga “Mama an’em.” Maksudnya, “ibu dan orang-orang”, atau “ibu dan semua orang itu. “Hanya seorang Southerner akan mendapat” Mama an’em! “Daripada itu.

Golf adalah keghairahan untuk anda, tetapi anda tidak datang ke sukan sehingga lewat dalam hidup, betul?

Itu betul. Tumbuh saya adalah seorang pemain skating yang berdaya saing. Bukan yang sangat baik, tetapi saya bekerja keras! Pada usia 18 tahun, saya menyedari bahawa skating bukanlah sukan dewasa dan mengambil tenis sebaliknya. Pada tahun 2005, saya bercuti di The Greenbrier di West Virginia. Saya mengambil pelajaran golf di sana dan menyukainya. Sejak itu, saya terpikat. Saya adalah Setiausaha Negara pada masa itu, dan saya fikir para pemain golf dalam pentadbiran mendapati bahawa saya membuat keputusan untuk mengambil sukan sedemikian intensif pada suatu masa dalam hidup saya ketika saya tidak mempunyai masa!

Sebagai bekas Setiausaha Negara, anda menghadapi lebih banyak situasi yang tertekan daripada kebanyakan orang yang pernah tahu. Bagaimana anda bertenang dalam semua situasi??

Nah, saya cuba untuk bertenang dalam semua situasi, tetapi saya tidak pasti bahawa saya sentiasa berjaya. Saya tidak fikir ada antara kita yang tenang misalnya pada 11 September. Ketenangan yang tinggal adalah sesuatu yang saya bekerja keras, saya benar-benar lakukan. Saya berkata kepada diri sendiri, “Anda perlu bertenang. Anda perlu menjaga kepala anda tentang anda. “Jika anda berlari dan rambut anda terbakar, maka anda tidak akan menjadi sangat berkesan dalam menangani apa sahaja yang ada di hadapan anda. Sehubungan itu, saya fikir membantu agama. Pada masa-masa seperti itu, saya akan berhenti dan berdoa untuk tenang dan untuk menyelesaikannya.

Akhirnya, apakah kehidupan seperti sekarang? Tangkap kami sedikit-apa yang membuatkan anda bahagia?

Nah, saya sudah berada di fakulti di Stanford sejak saya berusia 25 tahun, jadi saya telah kembali ke habitat biasa saya. Saya mengajar, saya menulis beberapa, dan saya berunding untuk syarikat-syarikat Amerika yang menjalankan perniagaan di luar negara. Saya juga, percaya atau tidak, berlatih piano banyak hari ini kerana saya bermain konsert manfaat di seluruh negara untuk program muzik kanak-kanak. Dan saya bermain golf apabila saya boleh. Ia tidak selalunya cukup, tetapi saya keluar sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk bermain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 75 = 79