WATCH: The Story Incredible Behind the Two Gravestones Ditanam di Runway Airport Savannah

 

Beberapa jutaan penumpang yang terbang masuk dan keluar dari Lapangan Terbang Antarabangsa Savannah / Hilton Head setiap tahun memperhatikan dua segi empat tepat yang terletak di tengah landasan. Apa yang kelihatan pada pandangan pertama untuk menjadi tumpuan dari kerja-kerja pembaikan di tarmac sebenarnya adalah batu permata Richard dan Catherine Dotson-satu-satunya kubur yang diketahui akan dibenamkan dalam landasan lapangan terbang di dunia.

Cerita di sebalik bagaimana suami dan isteri beristirahat di tengah-tengah landasan yang sibuk bermula pada tahun 1877, jauh sebelum Wilbur dan Orville Wright mula terbang pada tahun 1903. Itulah tahun Catherine meninggal dunia, selepas seumur hidup membelanjakan tanah keluarganya di atas tanah pinggiran Savannah, kembali ketika ia dipanggil Cherokee Hills. Richard, suaminya yang berusia 50 tahun, meninggal tujuh tahun kemudian, dan pasangan itu dikebumikan secara bersebelahan di sebuah perkuburan keluarga yang mempunyai sekitar 100 kubur, Negeri laporan.

Mereka beristirahat secara aman sehingga Lapangan Terbang Savannah mula bekerja di lanjutan untuk Runway 10 semasa Perang Dunia II. Landasan yang baru akan dilanjutkan melalui plot Dotsons. Menurut Atlas Obscura, keturunan mereka membenarkan para pegawai untuk memindahkan sebahagian besar kubur, tetapi menegaskan bahawa patriarch dan matriarch tidak boleh diganggu, mendakwa bahawa mereka ingin tinggal di tanah yang mereka bekerja sangat keras untuk menanam dan membeli.

Memandangkan ia menyalahi undang-undang untuk pemindahan tetap tanpa persetujuan dari waris, lapangan terbang itu hanya membuka jalan. Walaupun mereka tidak perlu, lapangan terbang memilih untuk menghormati Dotsons dengan meletakkan dua kepala batu di atas kubur mereka, diletakkan rata dengan landasan.

Negeri melaporkan bahawa ahli keluarga masih diiringi untuk melawat mereka dengan selamat, walaupun mereka tidak boleh meninggalkan bunga. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 62 = 69